Besök i en nyckelbiotop vid Västansjö

Lördag den 7:e juli besökte Hanebo Naturskyddsförening en nyckelbiotop nära Västansjö.

Vi var 17 deltagare som samlades i Kilafors för samåkning till skogen vid Västansjö. Föreningens nya ordförande Ulrika Lindh välkomnade oss och vi klev in från skogsbilvägen in i den gamla skogen.

Att vandra genom en sådan skog är som att kliva in i en annan tid. Här har naturen fått stått orörd länge. Här är det tystare än i moderna bruksskogar – ljuden dämpas av det tjocka mosslagret, och varje steg för tankarna till en värld där naturens egna rytmer får råda.

Höga tallar och grannar sträcker sig mot skyn, många av dem är uppåt 200 år gamla. Stammarna är grova, kronorna höga och ljuset silas ner i skira strålar. En del bjässar har fallit och blir liggandes, en fin växtmiljö för en mängd arter. Man rör sig långsamt och upptäcker detaljer i varje riktning – från de knotiga grenarna högt upp till den multnande veden under fötterna.

På gamla tallar, långt in bland barken, finns sällsynta svamparter – en av våra deltagare hittade bl a liten spiklav. Vi träffar också på de fridlysta orkidéerna nattviol och knärot. De vittnar, liksom lavar och mossor, om den biologiska rikedom som bara uppstår där skogen fått utvecklas utan avbrott under lång tid.

Jättekul att så många ville komma med på vår utflykt. Väl mött nästa gång!


Nyckelbiotop är en benämning på områden i skogen som är särskilt viktiga för den biologiska mångfalden. Begreppet myntades på 1990-talet då Skogsstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att ta fram en metod för inventering av värdefulla livsmiljöer i skogen. Det ledde senare till att en landsomfattande kartläggning av nyckelbiotoper startade, vilket kom att bli en av världens största naturvärdesinventeringar! Tack vare kartläggningen har många unika skogar kunnat skyddas från avverkning.
Läs mer om nyckelbiotoper

Om du besöker en nyckelbiotop har du en unik chans att få se sällsynta och hotade växter, svampar och djur.  Med Skogsstyrelsens karttjänst kan du hitta fler sådana områden, flytta kartan till ditt närområde och upptäck.

Tyvärr har en handfull skogsbolag begärt att uppgifter om nyckelbiotoper på sina marker ska avregistreras från Skogsstyrelsens karttjänster, vilket Skogsstyrelsen också har gjort. Detta beslut överklagades av Naturskyddsföreningen 2023.

Hjälp Naturskyddsföreningen att skydda våra skogar

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.